Wat is een AED

Wat doet een AED?

Een AED (Automatisch Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat gebruikt wordt tijdens een reanimatie.

Bij een reanimatieslachtoffer staat het hart meestal niet helemaal stil. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit wordt ventrikelfibrilleren genoemd.

Met andere woorden, een slachtoffer ligt bewusteloos, zonder ademhaling, op de grond en moet gereanimeerd worden. Een AED is dan nodig om een elektrische schok door het hart te geven, waardoor het hart een reset krijgt en weer normaal kan gaan kloppen. Deze reset wordt defibrilleren genoemd.

Precies weten hoe de AED werkt?

Schrijf je vandaag nog in voor een training!

Een AED bedienen

De AED vertelt precies wat je moet doen en wanneer.
Een AED heeft twee elektroden die op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Daarna zal de AED het hartritme gaan analyseren en krijg je te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of eerst op de schokknop te drukken om de schok toe te dienen en dan door te gaan met reanimeren.

De AED geeft geen schokopdracht als het hart echt stil staat of als iemand bewusteloos is, maar het hart nog wel goed functioneert.

Gebruik van een AED

FAQ’s

Reanimatie en AED roept veel vragen op. Wil je alles weten over reanimeren AED? Dan zien we je graag op een van onze trainingen!

Wie mag een AED bedienen?

Iedereen, maar het is wel beter om dit te leren tijdens een reanimatiecursus. We leren je hoe een AED werkt en je oefent met het bedienen van een AED.
Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.

Moet ik doorgaan met reanimeren als een AED geen schok adviseert?

Zeker weten! Als hulpverlener ben je een hele belangrijke schakel om de bloedsomloop in stand te houden tot de professionele hulpverleners er zijn. Zij kunnen met medicijnen proberen om het hart weer vatbaar voor een schok te maken.

Mag een AED ook gebruikt worden bij kinderen.

Ja je kan de AED ook bij kinderen gebruiken, ook bij kleine kinderen. Sommige AED’s hebben speciale kinderelektroden, waardoor de stroomsterkte kleiner wordt. Bij andere AED’s zitten een aanpassing voor kinderen in het apparaat verwerkt.
Als er geen aangepaste AED in de buurt is, kan ook de standaard AED gebruikt worden.